Tudnivalók a Q10-koenzimről

A Q10-koenzim (ubikinon; ubidekarenon, CoQ10) egy vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező koenzim. Természetes módon jelen van szervezetünkben - legnagyobb mennyiségben a szív, a máj, a vese és a hasnyálmirigy tartalmazzák -, számos élettani folyamat elengedhetetlen alkotóeleme. 

Q10-koenzim

A Q10-koenzim egészségvédő tulajdonságai

A zsírban oldódó Q10-koenzim szervezetünk minden sejtjében megtalálható. Fontos szerepet tölt be szerveink működésében és a testünkben végbemenő kémiai reakciókban. Antioxidáns hatással rendelkezik, gátolja a bőröregedést, valamint a zsírok lerakódását az érfalakon. 

A Q10 hiányának első tünete a fokozott fáradékonyság, hosszú távon pedig megnövelheti a szívproblémák, a magas vérnyomás és a Parkinson-kór, valamint egyéb betegségek kialakulásának veszélyét. 

A tápanyagokban gazdag étrend mellett egy egészséges ember szervezetében lévő Q10-arány nagyjából megfelelő, egyes betegségek azonban indokolttá tehetik a Q10 mesterséges úton történő pótlását

30 éves kor felett folyamatosan csökken szervezetünk Q10-tartalma, így érdemes lehet étrend-kiegészítők keresztül biztosítanunk szervezetünk elegendő Q10-koenzim ellátottságát.

A Q10 szerkezete

Az alábbi ábra a Q10-koenzim, azaz a legismertebb Q-koenzim típus oxidált szerkezetét mutatja be. A Q-koenzim típusait az oldalláncokon megtalálható izopropineidek száma és elhelyezkedése alapján különböztethetjük meg. Tiszta állapotában a Q10-koenzim egy narancssárga színű, színtelen és szagtalan por.

Q10-koenzim szerkezeti felépítése

Érdekességek

A Q10-koenzim felfedezése Dr. Frederic Crane tudós nevéhez fűződik. Az amerikai Wisconsin Egyetem Enzimológiai Intézetének munkatársaként 1957-ben izolálta a napjainkban Q10-ként ismert anyagot a marhaszív mitokondriumából. A Dr. Crane és munkatársai felfedezését követő két évtizedben számos más tudós is vizsgálta a Q10 felépítését és élettani hatását, többek között a Peter. D. Mitchell, majd Lars Ernster, akik hangsúlyozták az anyag antioxidáns tulajdonságait. Dr. Mitchell kutatásaiért Nobel-díjat is kapott, 1978-ban. Az 1980-as években ugrásszerűen megnőtt a Q10-zel foglalkozó klinikai vizsgálatok száma, s napjainkban is számos klinikai kutatás foglalkozik a Q10-koenzim különféle tulajdonságaival és felhasználhatóságával.

Hol kapható?

Cardiolic FormulaQ10+Omega+L-car+Garlic 60 db (Vitaking)

Cardiolic Formula Q10+Omega+L-car+Garlic 60 db (Vitaking)

Négyféle természetes hatóanyagot tartalmazó készítmény, amelyek mindegyike támogatja szív, valamint az érrendszer egészségét.

Ár: 4590 Ft
Megnézem

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

Herbiovit Q10 H2O Vitallágykapszula 60db

Herbiovit Q10 H2O Vital lágykapszula 60db

Vízben oldódó Koenzim-Q10-et tartalmazó lágyzselatin kapszula

Ár: 4850 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Q-10 60 db 100mg

Vitaking Q-10 60 db 100 mg

A Q10-koenzim antioxidáns, immunerősítő hatással rendelkező molekula, mely fontos szerepet tölt be az érelmeszedés meggátolásában, a sejtek regenerálódásában és a szabadgyökök aktivitásának semlegesítésében.

Ár: 4995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!