A sport és a Q10

A Q10 élénkítő hatása ismert, éppen ezt tudják kihasználni a sportolók és az aktív életet élők. A Q10 a teljesítményt azáltal növeli, hogy hatékonyabbá teszi a sejtek energiafelvételét. A Q10 pótlása kifejezetten a neurológiai rendellenességeknél fellépő fáradékonyság és izomgyengeség esetén hatásos. Feltételezések szerint a Q10 növelheti az oxigénellátás mértékét is, ezt azonban még nem sikerült alátámasztani.

Elképzelhető, hogy sportáganként eltérő tapasztalatok jelentkeznek. Egy biciklistákkal végzett kutatás során a többség arról számolt be, hogy rendszeres Q10-bevitel mellett teljesítményük nem nőtt, teherbírásuk viszont igen. Mentálisan sokkal jobban bírták az edzéseket, ha teljesítményük nem is javult.

Egy síelőkkel végzett kutatásból viszont az derült ki, hogy teljesítőképességük nőtt, emellett pedig az edzések után a regenerációs idő csökkent, tehát izmaik könnyebben felépültek egy-egy nagyobb terhelés után.

Tehát miért érdemes Q10-et szedni, ha sportolunk?

  • mert segít megelőzni az érrendszeri megbetegedéseket, illetve a már kialakult elváltozásokat segíthet kezelni (főleg olyan problémákról van szó, amiken a testmozgás önmagában is tud segíteni),

  • bizonyos esetekben javíthatja a teljesítményt, de ha azt nem is, teherbírásunkat növelheti,

  • normalizálja a vércukorszintet, nagyobb terhelés hatására sem engedi leesni a vércukorszintet,

  • kezdőként akkor segíthet a Q10, ha a sportolás megkezdése előtt vérünkben a Q10 szintje alacsony, ilyenkor a bevitt Q10-zel szervezetünk könnyebben megszokja a rendszeres terhelést,

  • az edzés során szerzett, izmokban kialakuló mikrosérülések könnyebben gyógyulnak,

  • javítja a sejtek energiatermelését, kevésbé leszünk fáradékonyak.

Sportolás mellett nemcsak a Q10 pótlása fontos, hanem az omega-3 zsírsavaké is. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szövetek tápanyagellátásában, egészen pontosan az oxigénszállításban. Omega-3 zsírsavak jelenlétében az oxigén könnyebben eljut az izomszövetekhez, így jobban fogjuk bírni a terhelést. Omega-3 zsírsavakat legkönnyebben halolaj formájában vihetünk be, a növényi források közé tartozik a lenmagolaj, a kendermagolaj, illetve a diófélék és a szója.

Hol kapható?

Cardiolic FormulaQ10+Omega+L-car+Garlic 60 db (Vitaking)

Cardiolic Formula Q10+Omega+L-car+Garlic 60 db (Vitaking)

Négyféle természetes hatóanyagot tartalmazó készítmény, amelyek mindegyike támogatja szív, valamint az érrendszer egészségét.

Ár: 4590 Ft
Megnézem

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

Herbiovit Q10 H2O Vitallágykapszula 60db

Herbiovit Q10 H2O Vital lágykapszula 60db

Vízben oldódó Koenzim-Q10-et tartalmazó lágyzselatin kapszula

Ár: 4850 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Q-10 60 db 100mg

Vitaking Q-10 60 db 100 mg

A Q10-koenzim antioxidáns, immunerősítő hatással rendelkező molekula, mely fontos szerepet tölt be az érelmeszedés meggátolásában, a sejtek regenerálódásában és a szabadgyökök aktivitásának semlegesítésében.

Ár: 4995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!